Тук не съм съгласна, но няма да споря. Аз съм от семейство на учители - прабаба, баба, дядо, баща и майка...
Въпросът е да не ме прецакат от банката по някакъв начин. Както написах по-горе искам нещата да са най-благоприятни за дъщеря ми и мен от финансова гледна точка. Себе си мога да лишавам. Както знаете бебешките стоки са с високи цени
Не се отнасяше за Вас! Като нищо може да остане и без обезщетение за отглеждане на дете от 1 до 2 год. при евентуално напускане от предприятието.
Тоест има вариант по някакъв начин да ме прецакат от банката?! За работата като учител ми е сигурно на 95%. Директорката ми е много близка.
Ако сте сигурна, че ще бъдете назначена като педагог във вашия град, прекратете договора с банката непосредствено преди назначаването Ви на новото работно място (както писаха по-горе по взаимно съгласие или с предизвестие) . Дори и да не ползвате полагащия Ви се платен годишен отпуск, би следвало да Ви бъде изплатен като обезщетение за неползван платен годишен отпуск. Ще подадете и необходимите документи за прекратяване на отпуската за гледане на дете. След като бабата работи на трудов договор, може да ползва вместо Вас отпуската за гледане на дете от 1 до 2-годишна възраст и да получава обезщетение от НОИ, което за 2020 год. е 380 лева. Ако детето започне да посещава ясла, бабата няма да има право да ползва отпуска за гледане на дете, но Вие ще имате право (след подаване на необходимите документи) да получавате 50% от обезщетението до навървшване на 2-годишна възраст на детето.
Много благодаря за изчерпателния отговор! Само още едно пояснение, в най-добрия случай ако прекратя взаимоотношения с банката по взаимно съгласие и започна като учител/без да намесвам бабата/, а детето ми тръгне на ясла мога да вземам 1/2 от майчинството, така ли?
Извинявам се за глупавите въпроси, просто наистина искам да знам на какво имам право и да организирам нещата по възможно по-благоприятен начин за детето и мен.
Аз обаче не разбрах на бабата на детето или на бабата на майката на детето ще прехвърляте майчинството?
Бабата на дъщеря ми - моята майка😁
Извинявайте не съм уточнила. Бабата миналата година се водеше на трудов договор, в началото на годината има прекъсване, но от два месеца отново се води на договор. Взема и пенсия.
Гледам детенцето си самичка, нямам избор освен да започна да работя, а наистина 200км път ще ми е трудно
Здравейте! Пускам нова тема тъй като това, което четох е от отдавна, а пък и май моето е сложен казус. Извинявам се за дългите писания.
Работех в банков клон в града, в който живея. Бях в 4 месец и решиха да го закрият. Фиктивно ме прехвърлиха в друг офис доста далече. Началото на октомври месец изтича първата ми година от майчинството и от финансова гледна точка се налага да започна работа. Е, разбира се не ме устройва да пътувам по 200км на ден, камо ли пък с дете на 1 годинка. Имам втора магистратура педагогика и в нашия град има свободно място. Проблемът е, че както знаете се започва от 15 септември.
Какви опции имам въобще?!
Възможно ли е да прехвърля майчинството на баба(ама пък тя е пенсионерка), за да не губя парички, да се върна уж на работа и да подам молба за напускане/ако удовлетворят по взаимно съгласие без предизвестие/
Ако детенце почне ясла септември месец директно ли бабата спира да взема майчинството/ако въобще може да й се прехвърли/
Другия вариант, който се сещам е да прекратя майчинството си август месец и да се върна на работа като подам предизвестие и или го работя или ползвам отпуск. После да започна и да чакам заплата, но с малко дете и без особена финансова стабилност доста се притеснявам 😑😑
Моля дайте ми някаква информация как мога да постъпя. Наистина имам нужда от помощ. Направо съм в безизходица 😔😔
Здравейте!
Добавям нова тема по този въпрос, тъй като не намерих нищо от тази година.
Ситуацията е следната. Работя на длъжност продавач-консултант 5 месеца. Назначена съм на постоянен договор, като не е упоменато в чия полза е той. Работя на 8 часов работен ден(по договор), което реално е 14 часа на график 2на1. Получих предложение за работа на доста по-престижно място, но се налага да започна възможно най-скоро. Бих искала да напусна без да спазвам срока на предизвестие(30дни). Наясно съм, че при това положение дължа една работна заплата на работодателя си. Имам обаче няколко въпроса, на които не намирам отговори. Първият ми въпрос е. Работната ми заплата се смята от 1 до 1 следващия месец, а се изплаща на 15 число. В момента очаквам да ми платят заплатата за месец май. Месец юни имам изработени 5 дни, след което излязох болничен, тъй като се разболях от пневмония. Датата ми на започване на изработване е 09,06,2017, като това е и датата на започване на болничен. Та въпросите са ми: Ще получа ли заплащането ми за месец май или тази заплата ще ми удържи при неспазване на срока? Другото, което ме интересува: какво ще се случи с тези 5 работни дни, които имам? Имам право на платен отпуск от 8 дни. Ще ми бъде ли платен, ако напусна без предизвестие? Има ли някакъв специфичен документ, с който трябва да информирам работодателя си, че няма да спазя цялото предизвестие? И на последно място: След като съм била 10 дни болничен по време на предизвестие, сумата която ще дължа на работодателя ще бъде ли намалена при положение, че са минали 10 дни?
Благодаря предварително!